maanantai 7. helmikuuta 2011

Todella vanha: Nykyaikaa

 (14. helmikuuta 2010)

- "Tulkaahan Rouva tänne. Tuoretta leipää olisi tarjolla. Maistakaahan toki - tässä on ruisleipää ja tässä puolestaan tämä vaaleampi versiomme."
- "Kyllähän tämä tosiaan hyvää on. Jos vaikka ottaisin tuota tummaa, kun sanovat sen olevan terveellisempääkin."
- "Olkaa hyvä, Rouva."
- "Kiitoksia, kiitoksia. Mutta olisiko teillä yhtään tuoreempaa jäljellä? Katsokaas, kun tämän päivämäärä on jo ylihuomenna, eikä meillä sitä leipää niin paljoa tule syötyä."
- "Ai tuotako päivämäärää Rouva tarkoittaa? Oivoi, ei se ole viimeinen käyttöpäivä, vaan pakkauspäivä. Leipä kyllä säilyy vielä pari viikkoa."
- "Mutta kun tuo päivä on vasta ylihuomenna..."
- "Niin, katsokaahan, Rouva, säästösyistä me olemme alkaneet pakkaamaan leipämme kymmenen päivää ennen pakkauspäivää. Tulee halvemmaksi."
- "Eihän siinä ole mitään järkeä, hyvä Herra."
- "Niin, Rouva, mutta kun on tämä lama ja kaikkea. Näettekö te tuon made in -merkinnän?"
- "Ai tämän Made in China -merkin tässä näin?"
- "Sen juuri, Rouva-rakas. Jos sallinette kuulla, ei tätä leipää ole missään Kiinassa tehty. Oi, eihän meillä ole enää sellaiseen varaa. Ihan suomalaista tämä on."
- "Mutta miksi sitten tuo merkki, Herra-hyvä?"
- "Niin, muistattehan te viime laman, oivallinen Rouva? Tokihan te sen muistatte, vaikka olittekin silloin vielä nuorempi - kahdenkymmenen ehkäpä..."
- "Nyt te imartelette, Herraseni. Kyllä te minun ikäni näette."
- "Ehkäpä. Mutta katsokaas, Rouva, viime laman aikaan me jouduimme sulkemaan täkäläiset tehtaamme ja siirtämään tuotannon Kiinaan. Vaan nyt kun tuli tämä uusi rahoituskriisi ja kaikkea, ei meillä ole enää mihinkään niin eksoottiseen varaa."
- "Tosiaan, on se polttoaineenkin hinta nykyään ihan hävyttömän korkea."
- "Siinä olette oikeassa, Rouva. Siksi me päätimmekin siirtää tuotannon takaisin tänne Suomeen ja jättää ainoastaan pakkauksen ulkomaille."
- "Mutta ette kai te, hyvä Herra, ole tätä missään Kiinassa pakanneet?"
- "Turkanen vieköön emme. Ihan tuossa tehtaan kyljessä se pakataan, vaan kun kaikki ne EU-merkinnät ja joutsenliput ovat nykyään niin kiven alla. Pitäisi täyttää papereita ja lukea pikkupränttiä..."
- "Sitä se nykyaika on."
- "Niin on, niin on. Vaan me tultiin sitten johtokunnan kanssa siihen tulokseen, että on paljon halvempaa maksaa Kiinan viranomaisille tuosta heidän merkistään ja pysyä kaukana tästä EU:sta. Ties mitä sosialismia sekin edustaa, ei minun aikanani..."
- "Ei tosiaan, Herra. Ties vaikka olisivat niitä kommuuneja. Ovathan ne ottaneet sen tähdenkin suoraan Neuvostoliitolta."
- "Sen ovat tehneet. Mutta ottakaahan tämä leipänne tästä nyt, Rouva. Tuoretta on, ei sitä ole leivottukaan vasta kuin huomenna aamulla - Bangkokissa."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jotain sanottavaa?